Δημοκρατία στο δήμο -όχι στη θεωρία

2Η απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, να ζητήσει από τους ίδιους τους Αθηναίους να αποφασίσουν αν θα πρέπει να γίνει τζαμί στην Αθήνα, λοιδορήθηκε από πολλούς. Ιδιαίτερα από όλους εκείνους που στο πρόγραμμά τους προβλέπουν τοπικά δημοψηφίσματα ακόμα και για το πώς θα πρέπει να ποτίζονται τα πάρκα. Προφανώς, στη δική τους λογική, οι πολίτες είναι υπεύθυνοι αρκετά για να αυτό-διαχειριστούν ένα πάρκο, αλλά δεν διαθέτουν κρίση να αποφασίσουν για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της πόλης όπως η ανέγερση ενός τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας.

Η εύκολη τακτική του χαρακτηρισμού κάθε διαφορετικής άποψης ως «φασιστικής» είναι πολύ παλιά. Και είναι εκείνη που οδήγησε στη γιγάντωση μορφωμάτων όπως η Χ.Α. αφού κάθε προσπάθεια επιβολής του νόμου «καταγγέλονταν» ως φασισμός.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα στο δήμο της Αθήνας. Με αφορμή την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα κάποιοι παίζουν και πάλι επικίνδυνα παιχνίδια προσπαθώντας να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη παράταξη ως συλλήβδην «φασιστική» εξυπηρετώντας στενά κομματικές και προσωπικές  επιδιώξεις. Άλλωστε η αγωνία τόσο του κ. Καμίνη όσο και του κ. Σακελλαρίδη να βρεθούν στο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Χ.Α. ώστε εκβιαστικά το εκλογικό σώμα να τους δώσει τη νίκη είναι περισσότερο από προφανής.

Οι «δημοκρατικές δυνάμεις», όπως ατυχώς αυτοχαρακτηρίζονται, παίζουν για μια ακόμα φορά με τη φωτιά. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να τους ακολουθήσουμε. Ο δήμος της Αθήνας έχει τόσο σοβαρά προβλήματα που δε θα καταφέρουν να τα κρύψουν πίσω από πολιτικά πυροτεχνήματα, εκτοξευόμενα ακριβώς για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση.

Και για να τελειώνουμε: Καμία φασίζουσα ή φασιστική συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή. Ούτε ροπαλοφόροι που αυτοαναγορεύονται σε προστάτες, ούτε κρανιοφόροι που ανακηρύσσουν δημόσια περιουσία σε «αυτόνομο χώρο». Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το νόμο, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεφτιλίζει παγκοσμίως την πόλη μας με ανόητες αυτοσχέδιες «παρελάσεις» ή καταστροφές ιστορικών μνημείων.

Ο κ. Σακελλαρίδης ας φροντίσει πρώτα να σεβαστεί τη νομοθεσία του δήμου που διεκδικεί και ας μας πει πόσο δημοκρατικό είναι δημόσιοι χώροι να βρίσκονται χρόνια υπό κατάληψη. Όσο για τον κ. Καμίνη ας μας απαντήσει στις καταγγελίες των δικών του στελεχών για την ανομία και την κακοδιοίκηση στον 9,84 και για τα πορίσματα του Συνηγόρου του δημότη που μετ’ επαίνων αφήνει στο συρτάρι του. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε για δημοκρατία.

Advertisements
Posted in Uncategorized
4 comments on “Δημοκρατία στο δήμο -όχι στη θεωρία
  1. zaphod says:

    Nα ψηφίσουμε τότε για το αν πρεπει να θεωρουνται οι αλλοθρησκοι άνθρωποι. Αν πρεπει να θεωρουνται οι ομοφυλοφιλοι ανθρωποι. Να ψηφίσουμε αν πρεπει να καιμε βιβλια στις πλατειες και να εκτελούμε σουβλίζοντας ή να λιντσάρουμε οποιον μας υποδείξουν τα καναλια.

    Αμα δεν νογάτε περι δημοκρατίας, μην την χρησιμοποιείτε την ρημάδα την λέξη

    • leongrigoris says:

      Νομίζω ότι (σκόπιμα ή όχι) μπλέκετε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των ατόμων με αυτό της δημόσιας ζωής και λειτουργίας. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς το τοπικό δημοψήφισμα για το τζαμί σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε βλέπω επίσης την ίδια ευαισθησία όταν κάποιοι με “λαϊκές συνελεύσεις” αποφασίζουν καταλήψεις και καταστροφές ή ακόμα επιθέσεις εναντίον συνανθρώπων μας (μεταναστών, επαγγελματιών, αστυνομικών). Και από όσο θυμάμαι τελευταία φορά που κάηκαν βιβλία στην Αθήνα ήταν στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο του σημερινού υπουργού υγείας, κ. Γεωργιάδη. Χωρίς καν να προηγηθεί “ψηφοφορία”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ακολουθήστε με
Εγγραφή σε RSS
%d bloggers like this: