Αθήνα προσβάσιμη για όλους

carΜια απλή βόλτα με παιδικό καρότσι στους δρόμους της Αθήνας αρκεί για να πειστεί οποιοσδήποτε για το πόσο εχθρική έχει γίνει η πόλη μας σε όσους για οποιονδήποτε λόγο αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.

Προσωπικά το διαπίστωσα ως νέος γονιός, αλλά πολιτικά είναι ένα πρόβλημα που με απασχολεί καιρό. Mε προβληματίζει η αδιαφορία της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία θεωρεί ότι κάνει το χρέος της προς τους πολίτες με 3 ράμπες σε δημόσια κτήρια και μερικές αποσπασματικές παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια.

Κατά τα άλλα, φανάρια με ηχητική σήμανση ή διαβάσεις πεζών προστατευόμενες με μπάρες (για την αποφυγή παράνομων παρκαρισμάτων),  δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά στην Αθήνα. Πολύ περισσότερο δεν βρίσκει κανείς –ιδιαίτερα εκτός κεντρικών λεωφόρων- ούτε ένα πεζοδρόμιο που να χωράει να περπατήσει άνθρωπος. Και αν υπάρχει θα το έχουν καταλάβει μηχανάκια, περίπτερα, τραπεζοκαθίσματα ή λαθρομετανάστες με τις πραμάτειες τους. Άλλες φορές θα γίνονται έργα που δεν τελειώνουν ποτέ και που όταν τελειώνουν, ξαναρχίζουν.

Φυσικά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το θέμα της προσβασιμότητας είναι απλή υπόθεση που μπορεί να λυθεί σε μία μέρα. Όμως ο κ. Καμίνης, που αυτοθαυμάζεται για την κοινωνική του ευαισθησία, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να διευκολύνει τη ζωή όσων η μετακίνηση στην πόλη δεν είναι μια απλή υπόθεση: των ΑμΕΑ, των εγκύων, των μητέρων, των ηλικιωμένων, των τραυματισμένων, των μικρών παιδιών –δηλαδή όλων μας!

Ούτε ένα έργο, ούτε μια προσπάθεια.

Και θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά. Σε επίπεδο νοοτροπίας, για παράδειγμα, καμπάνιες στα σχολεία αλλά και αξιοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για μηνύματα. Σε επίπεδο σχεδιασμού να υπάρξει συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Ενώσεις πολιτών και τους εκπροσώπους των ΑμΕΑ. Σε θέματα υποδομών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έργα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην τήρηση της νομιμότητας να γίνουν δράσεις με την Ελληνική Αστυνομία. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θέσεις δωρεάν στάθμευσης για δίκυκλα, έτσι ώστε αμέσως να απελευθερωθεί αρκετός χώρος στα πεζοδρόμια.

Ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ακόμα στο Θα. Αλλά η Αθήνα μπορεί και θα βρει το δρόμο της.

Advertisements
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ακολουθήστε με
Εγγραφή σε RSS
%d bloggers like this: